mandag 9. august 2010

Debutanter ga variert meny

Sted: Bile
Dato: 8/8
Vanntemp: 20
Sikt: 3m
Dykkere: Andy, Tomasi, Kaka (kom seg aldri i vannet) og Fredde
Kommentar: Det begynte helt herlig. Solen stod oppe og vi hadde bestemt oss for å ta med hele hurven ut med båten med ny motor. I tillegg skulle to nye pikker i vannet. Alt var duket for suksess.

På tverke
Med oss på turen fikk vi Tomasi med unger, noe som alle gledet seg mye til. Synd hans søte frøken valgte å "sylte" formen hjemme i senga. Det samme gjaldt vel for Andy og jentene. At vi var veeeldig forsinket, burde jo vært første indikajson på at dagen ikke ville bli helt perfekt "After all". Men tur til vetrinær for å hente en huggormbitt hund, blandet med den sedvanlige trege starten til min familie, gjorde jo at dette ikke kom som noen bombe.

Ombord i båten og "den starta med et kick", som Professorn ville sagt. Ut på fjorden i "bar over" for første gang denne sesongen. Båten tikket avgårde som en klokke. Men denne klokke kan neppe ha vært en Rolex. Etterhvert var det null "roll" på motoren. Fredde som Max, altså mekker, Runa og Tomasi som seilpar. Vinden gjorde det ikke enkelt for de erfarne seilerne. Vinden var jo helt andre steder enn i Oslofjorden.

Reddende Englepar
Mens vi seilte for fulle mugger og max var ingen god mekker, gled Rune, Tonje, unger og vel 150 hester opp på siden av oss.
- Vi tauer dere inn, lød det i kor fra engleparet. Takk gud for englene ;-).

Grillen ble særdeles varm og pølsene var nok heller stekt etter djevelens smak enn gud's. Svarte som juling. De gled ned og ikke lenge etter gled vi ned i vannet. Men før det skjedde fikk vi et gedigent Mote show av Tomasi. For en kropp han formerte seg til i den snasene drakten fra tidlig 90-tallet.

Mye skjell, lite maneter
Selve dykket ble bra. Mange flotte skjell som ble servert sammen med pasta og kantarell. Kraften gikk til en deilig fiskesuppe inkludert Salma laks to dager senere. Sikten var bedre enn vi har vært vant med, og manete hadde dratt dit pepper'n gror. I alle fall mange av de. Hvor gror egentlig pepperen? Noen som vet. .... Går ut fra at vi her snakker om Piper Nigrum (som sikkert er et diskriminerende ord på Latin, som ikke ville vært lov om det var oversatt direkte til Norsk. Neger Pepper ..) jeg finner ut:

Importen av pepper av slekten Piper til Norge har på 2000-tallet variert fra 380 til 670 tonn per år (1999-2009), av dette omtrent halvparten knust eller malt og halvparten hel. Importen har vist økning, med unntak av 2009 med svært lave tall. Mer enn halvparten av importen kommer fra India, mens Indonesia og Malaysia er andre store opprinnelsesland. Mindre mengder importeres fra Brasil, Chile, Guatemala, Kina, Marokko, Mexico, Pakistan, Tyrkia, Vietnam, fra enkelte andre ikke-europeiske land i svært små mengder, og fra noen europeiske land.

Nok om pepper'n. Så og si ingen maneter på den gærne siden av Bile, mens det var noen på den andre. Noe vår nye Snorkeldick, Andy, fikk erfare. Tråder i trynet er ikke moro, det vet jeg ALT om.

Av fisk var det ikke all verden å se. Tomasi møtte en Ulke av et eller annet slag. Den var bred som E6 over ryggen ... i følge han. Selv fant jeg et par Leppefisk av god størrelse ved en kam på 4 meter. De stakk i likehet med Ulken, når vi kom elegant glidene inn på de ... merkelig.

Skuffelsen
Da vi voksne skulle i vannet, måtte Kaka noen ærend. Da han kom tilbake fikk han beskjed av mor at det ikke ble noe dykk på han i dag. Skuffelsen var ikke stor som en lastebil, den var enorm som en Blåhval.
- Jeg hadde gledet meg til å dykke på Bile. Det så så spennende ut med klart vann, tang og skjæret som stakk ut der dere gikk ut. Jeg ble lei meg, skuffa og sinna som Steinbitt, forklarte Kaka.

Hjemturen gikk knirkefritt. Helt til Tomasi ikke stolte på skipperen og knotet til innkjøringen. Ungene avsluttet dagen med bad i møkkavannet i havna. Deilig. En flott dag som gikk helt på tverke og ble flott.

En stor takk også til den nydelige paret Roggan og Britta. Vinen til blåskjellene var ikke bare essensiell, den var også utsøkt.

Bildene:

4 kommentarer:

  1. Et bra førstedykk i nytt utstyr. Drakta er fantastisk. Varm og god, finnene er lette og har god respons, jeg har nok litt lite bly og så har jeg ei maske som dogger noe så helt for jævlig.

    Jeg prøvde alle triks i boka - uten suksess. Jeg aner ikke hva det kommer av, men det ødelegger opplevelsen når du ikke ser skikkelig. Skal se om det går an å bruke noe doggfjerningsspray eller noe sånt noe - jeg har hørt at kondensfjerner kan være en løsning...

    Vel, jeg skal teste igjen på fredag. Foreslår en tur ut til nordsiden av Bevøya for jakt etter steinbitten som bor der.

    Dåsa går fra I-brygga rundt 13.00.

    SvarSlett
  2. Har ikke du ny maske? En helt ny maske vil med stor sansynlighet dugge en stund. For å unngå dette kan man pusse vekk filmen som ligger i maksen og på glasset etter produksjonen. Til dette bruker man tankrem. Gni inn masken men tannkrem, og skyll godt. Etterpå vasker du masken med oppvaskmiddel.

    SvarSlett
  3. Endelig fredda'n!! Endelig kom dagen jeg hadde gledet meg og sett frem til hele uka. Jomfruturen med Dåsa!
    Satt på I-brygga fra kl 13 til 1430 som Dåsa lovte men ingen Dåse å se...

    Det er fredag den 13 i dag. Kan det være tilfelle at Dåsa ble for fuktig og gikk ned i dag?

    SvarSlett
  4. Jaja Roggan. Det var enda godt vi hadde hverandre, kaffekanna og våtdraktene mot regnet.

    SvarSlett