onsdag 25. september 2013

For et sted

Sted: Svenningen og Gåsholmen, Helgeland
Dato: 23 og 24. august
Temperatur: 13 grader
Sikt: 7-8 m
Dykkere: Roger x1 og Fredrik x2

Sånn litt rett etter ferien i Kroatia var det dags for langhelg. Skal man ha langhelg, må den nødvendigvis tas der det passer best med helg, altså Helgeland. Ørn og Hubro skulle avbildes, mens Sjøstjerna og Flyndra skulle skaffe mat. Og mat var det ikke mangel på. Vi tok båten ut til Svenningen, der vi fyrte noen bilder av Ørn med kamera før vi hadde såpe i drakta og gled inn.
Sikten var ikke så bra som vi hadde håpet, men mer enn god nok til å registrere at stimene med Lyr storkoste seg i tidevannsstrømmen. Det var ikke bare de som koste seg, det gjorde vi også. Kråkeboller og krabber tett i tett og smålyr enda tettere, og etterhvert dukket de store også opp. Det bekreftet det vi har lest, koser du deg og blir opptatt i Smålyr flokken, kommer snart de litt større også for å sjekke den nye karen. Det ble et skudd på oss hver og opp fikk vi to flotte eksemplarer til fiskesuppe, som stod på menyen i lunsjen.





SnorkelSuppe ble laget, servert og fortært i Rorbua på Langneset. Yummi var fasiten og vi straks klare for nye runde ut til Svenningen for flere ørn og kanskje en Hubro. Gutta som bare hadde kamera med, fant begge deler tidligere på dagen, mens Sjøstjerna og jeg drev med  strømmen. Denne gangen fikk Flyndra trosse strømmen alene. Strømmen gikk andre veien denne gangen, men fisken var like villig og selskapssyk. Siden vi allerede hadde fått i oss en god porsjon med fisk, beste jeg meg for å drive med fisken og ta et bilde eller to. Da de 5-6 større gutta skulle innom for å snuse litt på kammodrakta mi tok jeg opp kamera for å forevige de. Men tror du ikke jævelskapen var lekk. En annens oldemor ... Jeg tok en kjapp vurdering, kjente på magen og kom frem til at fiskekaker skulle det ikke være noe problem med å fortære. Dessuten hadde Sjøstjerna tatt den største Lyren tidligere og jeg visste at den største av disse var enda litt større. Og fiskekaker ble det, både på oss og nabohyttene.



Lørdagen gikk med i båten og før jeg fikk kommet meg i vannet kruset skippern vår rett på "ei diger negerfette", i følge vår vert fra nord. Det ble motorhavari og nok en oldemor, men jeg tok det med knusende ro og hoppet i vannet. Roger'n var tydeligvis fornøyd med gårsdagens ene dykk. Gåsholmen ba på helt annet terreng og fisk. Lyren var ikke å se, hverken de små eller store. Men her var det torsk. Ja faktisk en god del torsk. Men når sant skal sies hadde Flyndra så vondt i hodet at han ble nesten ikke orket dykke ned og tillegg var han skjelven i avtrekkeren. 4 skudd etter 4 forksjellige torsk i grei størrelse ga faktisk 4 bom. Ja nesten 5 bom også ... er det mulig. Heldgvis visste vi jo at det skulle serveres Kaibabb på Langneset senere på kvelden, så fiskeinntaket var aldri i fare.

Knallvær og flatt hav gjorde av vi tok den lille båten over til Træna, for oss en lang, men helt ufarlig tur. For de med kjennskap til sjøen og havet, ikke like ufarlig.
- Har dokker vært på Træna? Den er faen mæ ny. Dokker er pokker spik spenna tullat.
Men på træna var det både mat og øl på Kroæ, Dessuten fikk vi låne bilen til kroverten og sett på litt kultur. Det ble gudstjeneste på Petter Dass hotellet før vi var klar for hjemturen. En tur som ble lang siden Skipper'n var på bærtur og hadde stød kurs mot fastlandet fremfor øya som huser Langneset. Heldigvis pekte SnorkelPikkene i riktig retning og kveldens Kaibabb var sikret.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar