fredag 6. august 2010

Godt sexliv

Siden det fortsatt svir etter mitt møte med Cyanea capillata, bedre kjent som rød brennmanet, seiret nysgjerrigheten og jeg fant ut at jeg ville kommme til bunns i fy-sakens store utbredelse på Østlandet og tok en telefon til Havforskningsinstituttet.

Det er altså brennamnet år. Det kan i alle fall jeg konstantere, selv om kanskje ikke forskerne er like bastante.
- Vi har rett og slett ikke kapasitet til å kartlegge store nok områder slik at vi kan måle antall maneter fra år til år. Vi, folket, er derimot et fint barometer som gir en god indikasjon. Henvendelser fra folk fra Skagerak til Oslofjorden har vært rekordstor. Det tyder på mye maneter. De har hatt suksess med sekualiteten i Oslofjorden, opplyser en forsker ved Havforskningsinstiuttet.

Bare dritt?
Brennmaneten vi kjenner til kan bli helt opp til 2 meter i diameter og trådene måle helt opp til 30 meter, derfor er småtrollene vi møter som babyer å regne. De helt store er ofte funnet mye lenger nord i landet. På spørsmål om disse storgangsterne var farlig for oss vikinger, svarte forskeren med et returspørsmål:
- Ville du likt å dykke med en manet mye større enn deg selv? Jeg ville ikke det.

Men bare shit er det ikke. I Østen er jo alt som er ekkelt en delikatesse. Så også maneter. De serveres i bryllup og andre høytider. Snakk om "skeivt" syn på ting. I følge en artikkel i VG pekes det også på at manetenes høye protein-innhold er bra til skjønnhetsprodukter.

Da er det vel bare å holde ut med tråder og det oppfordres faktisk til ikke å være så redd manetene, men heller ta seg tid til å titte på de myke bevegelsene, jakten og fiskene som oppholder seg mellom trådene uten å ende som bytte.

Brennmaneten er forøvrig et nesledyr, faktisk det største av dem alle. De jakter som enkelte av oss ... med Harpun (fra wikipedia):
Med sitt våpen i form av nesleceller (cnidocytter), som består av nematocyster som inneholder en oppkveilet harpunlignende tråd med gift, har nesledyrene skapt frykt blant badegjestene i årevis. Neslecellene utløses ved kjemisk eller fysisk kontakt og da slynges den oppkveilede gifttråden ut. Det er beregnet at tråden har en fart på 2 m/s, og den kan bane seg vei gjennom en kirurgisk hanske.

Dette er altså en skikkelig kompis vi sliter med om dagen. Forruten dette er sikten elendig i fjorden om dagen, men også her kan forskeren beroe oss med at det tyder på at alt er normalt. Plankton er største bidragsyteren til grumsete vann. Mye regn bdrar også til gulstoff i vannet. Utpå vinteren blir det bedre. Varmere drakt trengs.

2 kommentarer:

  1. Greit å ha heldekkende drakt med andre ord. Løp langs Hølenselva i dag, og det er jo ikke rart at sikten er dårlig når elva er brun som lys diaré...

    SvarSlett
  2. Det hjalp visst ikke all verden med heldekkende drakt. Du må ikke prøve å spise maneten før tentaklene er fjernet ;-)

    SvarSlett