søndag 2. desember 2012

Isfiske

Sted: OBOS-Stranda
Dato: 2. Desember
Temperatur: 4 grader
Sikt: 1 meter, 3 meter litt lenger ned
Dykker:  Niclas og Fredrik

Siden undertegnede ikke har dykket offisielt (ovenfor hjemmefronten) i hele november, var det ikke vanskelig å få innvilget tid første søndag i advent. Med gårsdagens herlige sikt i minne var forventningene skyhøye, dog sank de et par grader i takt med gradene på gradestokken. - 8,5 grader er drøyt, men satte likevel ikke noen stopper for at Niclas og jeg møttes på OBOS-stranda.

Vel fremme langs vannkanten kom det synlige tegnet på at det er kaldt, ikke bare på land, men også i vannet. Is/slushlagt flyndrebukt. I stedenfor å sutre begynte vi begge og le, riste på hodet og konstantere at det kanskje hadde vært bedre å holdt seg inne med julegløgg og juleverksted.

Pokker heller, vi er da hverken skybert eller kjerringer. Og fisk finnes det mange av i sjøen har vi blitt fortalt. På med stæsj og vasse ut i ishelvete. Ca 30 meter ut var det isfritt. Vi stakk hodet i vannet lenge før det, uten å se så mye som en snegle. Jeg satt det på iskontoen og regnet med det var like bra som på kjøvangen bare vi kom utenfor isen. Svarte banan, grønne egg og gjennomstekte biff! Det var jo like brunt som peppersausen min her også. Litt nedover fikk opp mot 3 meter sikt, men dette var slett.

Likevel, solen skinte og det bet friskt i kinnene. Da er det jo likevel deiligere enn å gro fast på sofaen eller å ødelegge en helt perfekt deig med å steke den. Niclas spente etterhvert harpunen og jeg lurte på om jeg ikke skulle henge med Mr. Esclapez nedover en sving. På med kamera og første neddykk ga uttelling. Ka-boom og jeg så en hvit buk som vred seg. At det var en gylte, var særdeles merkelig. Ikke bare var det veldig sent på året, men det var jo for pokker bøtte kaldt i vannet, til tross for at han ekte Gylta har juget på seg noen plussgrader i det siste. 6 grader mitt rompa, uten vaselin, for den må brukes i trynet for å holde drakta varm og kinnene ved liv. Men tilbake til fisken;
"Selv våre nordlige arter er svært varmekjære, og finnes for det meste i de vannlagene med den høyeste temperaturen. Om sommeren holder de fleste av gyltene til på grundt vann, mens de om vinteren trekker nedover til dypere vann der temperaturen er mer stabil. Faktisk så gjør kulden om vinteren et kraftig innhogg i gyltebestanden, idet mange rett og slett fryser ihjel." - http://artikler.uwphoto.no/Artikler/Gylter.htm

Nok en herlig tur på fjorden, og som Thor "Sharken" Stokstad, sa når han brøt isen med kajakken rett før vi skulle tørke oss. "Ikke noe er som å være på eller i fjorden om vinteren". Og kuldegradene er så definitivt godt for noe. Gylta til Niclas ble nemlig ferdigfryst på vei hjem, svensken gikk med våtdrakt og tralle både til og fra.







1 kommentar:

  1. Her kommer nedkjølte men dog levendes bilde fra dykket;
    http://youtu.be/Zh-Iix81PhI

    SvarSlett